WORKSHOPS

WORKSHOPS VOOR ZORGVERLENERS

De verschillende psychotherapeutische stromingen

Mens sana in corpore sano, zei Juvanelis, een gezonde geest in een gezond lichaam. Meer en meer mensen raken er van overtuigd dat sommige kwaaltjes die ze voelen niet (alleen) met medicatie te genezen zijn. De stap naar het inschakelen van een therapeut wordt dan ook steeds kleiner. En dat is een goede zaak. Er zijn erg veel zeer bekwame psychologen en therapeuten die elk vanuit hun eigen deskundigheid er in slagen om mensen door een moeilijke periode te helpen, problemen op te lossen, tegenslagen los te laten,...

 

Voor andere hulpverleners is het niet makkelijk om hun patiënt bij de juiste therapeut te brengen. Niet alleen omdat patiënten niet overtuigd raken van het nut, maar nog meer omdat het vaak niet duidelijk is welke therapeut bij welke klacht past. Tijdens deze bijscholing wil Mieke Mievis (coördinator van het Therapeutisch Centrum Ternat) jullie door het bos de bomen weer laten zien.

 

In het eerste deel gaat de bijscholing in op de verschillende therapeutische richtingen, de verschillende scholen en de mogelijke toepassingen ervan voor jullie patiënten.

 

In het tweede deel mogen jullie casussen voorleggen waar dan een antwoord gegeven wordt op welke therapeutische vorm hierbij best past.

 

Mieke Mievis

Seksuologe en relatietherapeute

 

DATUM

Dinsdag 17 april 2018 van 12u30 tot 13u30

 

Accreditatie

Doelpubliek: huisartsen

Multidisciplinaire behandeling van burn-out

Dinsdag 20 februari 2018 van 12u30 tot 13u30:

 

Gert Braeken (Psycholoog) en Isabelle Suy (Loopbaanbegeleiding)

Coaching kan worden opgestart wanneer de cliënt een zekere toestand van rust en basis energieniveau heeft bereikt (de stabiliteitsfase). We vertrekken vanuit het individueel verhaal van elke cliënt rond werksituatie en thuissituatie. Samen ontdekken we welk potentieel cliënt vandaag al (bewust of onbewust) heeft en welk potentieel nog verder kan ontwikkeld worden. We werken rond het versterken van weerbaarheid, veerkracht, talenten, waarden… De ultieme betrachting is om cliënt meer dan voordien de leiding te laten nemen over zijn/haar werk en leven. In sommige gevallen biedt de aanpak ondersteuning bij re-integratie, in andere gevallen ondersteuning bij de zoektocht naar nieuw werk.

 

Fien De Backer (Kinesitherapeut) en Glenn Demeyer (Medische FitnessCoach)

 “Voor patiënten met burn-out is maximale inspanning uitgesloten: te veel trainen zorgt voor een terugval en een nog ernstigere vermoeidheid dan daarvoor. Toch zijn er bewijzen dat een aangepast medisch oefenprogramma volgens het Fitness Als Medicijn-concept een wezenlijk positief effect heeft op het lichamelijke functioneren en de vermoeidheid”

 

 

Renske (Relaxatietherapeut)

De meerwaarde van relaxatietherapie binnen een multidisciplinaire aanpak.

Een lichaam in evenwicht beheert de omgevingsresponsen door ze te verwerpen of te accepteren. In geval van burn-out schieten de eigen krachten tekort en raakt deze balans zoek. Een eerste stap in het hervinden van evenwicht en energie is bewuste ontspanning. Deze laat toe dat het lichaam een rusttoestand leert ervaren en ruimte maakt voor verbinding tussen het fysieke, mentale en emotionele aspect. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewuste relaxatie bij Burn-out patiënten het lichaam ondersteunt in het herstelproces.

DATUM

Dinsdag 20 februari 2018 van 12u30 tot 13u30

 

Accreditatie

Doelpubliek: huisartsen

LOK Ternat met Prof. Van Gaal (Endocrinologie) en Dhr. Yves Devos (Oprichter Fitness Als Medicijn)

 

Dinsdag 20 maart 2018 van 12u15 tot 13u15:

 

• 12u15 - 13u00 : Prof. Luc Van Gaal - Dienst Endocrinologie UZ Antwerpen.

Gunstige effecten van een “very low calorie diet - high protein" bij pré-diabetes en type 2-diabetespatiënten - Nieuwe inzichten.

 

• 13u00 - 13u15 :  Dhr Yves Devos - Oprichter Fitness Als Medicijn.

Hoe e-coaching, wearables, apps en Fitness Als Medicijn-programma’s eenvoudig maar praktisch en doeltreffend gebruiken bij leefstijl aanpassingen voor type 2-diabetespatiënten?

 

Accreditatie

Doelpubliek: huisartsen

WORKSHOPS VOOR PATIËNTEN

Mindfulness 8-weekse training

In 8 sessies worden basistechnieken en inzichten van mindfulness aangeleerd, besproken en toegepast om bewuste keuzes te maken en de levenskwaliteit te verbeteren.

WIE?

Dirk De Backer

Mindful Coach

 

DOELPUBLIEK

Iedereen

DATUM

Nieuwe reeks Mindfulness-training (8 weken):

start op start op 15 oktober 2018.

 

www.mindfulthuis.com

 

Inschrijven: 0472 97 13 52 (Dirk De Backer)

Privacyverklaring