Medisch FitnessCentrum Ternat

Bewegen maakt je gezond en gelukkig!

Voldoende beweging in het dagelijkse leven is een even vitale indicator voor de gezondheid als bijvoorbeeld je bloeddruk of cholesterolniveau.

 

Maar voor wie jaren geen sport gedaan heeft, is het moeilijk om terug aan te sluiten bij een bepaalde sport. Vandaar het succes van bijvoorbeeld de wandelclubs: laagdrempelig en voor heel veel mensen toegankelijk. Ook fitness doet het goed, maar daar schuilt wel eens een addertje onder het gras: In sommige fitnesscentra heb je wel toegang tot de accommodatie maar weinig of geen begeleiding. Met als gevolg dat je veel kans maakt op overbelastingsletsels. Mensen stoppen dan en dat is spijtig.”

 

Fitness als Medicijn® in het Medisch Centrum Ternat, legt de link tussen de acute revalidatie in onze klassieke gezondheidszorg en de commerciële fitnesscentra. Het doel is de aandoeningen verlichten, pijn verminderen en de levenskwaliteit verbeteren zodat je, mét je aandoening, beter kunt functioneren in het dagelijkse leven. Het programma is ontworpen om patiënten fysieke activiteit te laten integreren in hun dagdagelijkse routine. De Fitness Als Medicijn® programma’s zijn

 

gebaseerd op een actieve aanpak op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. De bedoeling is om je te wijzen op je eigen verantwoordelijkheid en je te coachen om anders te leren omgaan met je klachten.

 

Het is een DOE-programma. Het vraagt meer inzet dan het innemen van een pilletje.’ Let wel op! Dit bewegingsprogramma zal je niet genezen. Het verlicht de pijn, vergroot de bewegingsvrijheid en verbetert de levenskwaliteit. Het is een programma dat een perfecte aanvulling is op reeds bestaande therapieën.

 

Een medicijn heeft voordelen maar ook nevenwerkingen en dat is bij beweging net hetzelfde. Je moet individueel doseren in functie van de mogelijkheden en volgens de belastbaarheid die elke persoon heeft. Dat is precies het moeilijke eraan. Wanneer je beweging toedient aan de goede intensiteit heeft het heel veel voordelen. Overbelasting daarentegen kan zeer nefast zijn.

 

Het is belangrijk dat je de oefeningen aanvankelijk doet onder begeleiding van een kinesitherapeut of een andere bewegingsdeskundige, zeker als je lijdt aan een chronische aandoening of

als je lichamelijke beperkingen hebt. Zodra je de oefeningen onder de knie hebt en voelt dat ze in alle opzichten positieve effecten hebben, kun je zelfstandig blijven trainen, thuis.

 

In het Medisch FitnessCentrum Ternat passen onze kinesitherapeuten, Glenn Demeyeren, Melanie Fontaine en Fien De Backer de Fitness als Medicijn® bewegingsprogramma’s toe naar het idee van Yves Devos - Oprichter Fitness Als Medicijn en auteur van het gelijknamige boek. Glenn Demeyer is afgestudeerd als master in de kinesitherapie en revalidatie-wetenschappen aan de VUB (2015) en is medical fitnessinstructor en personal trainer. Melanie Fontaine is master in de kinesitherapie en revalidatie-wetenschappen, afgestuurd aan de ULB (2009). Samen met zijn collega Fien De Backer,tevens afgestudeerd als master in de kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel, zorgen zij voor een oefenprogramma op maat. Dit volledig individueel en aangepast aan je aandoening, naar het concept ‘Fitness Als Medicijn’. Spierversterkende oefeningen en cardiotraining worden afgewisseld met evenwichts-oefeningen, mobilisatie- en houdingsoefeningen, proprioceptie-oefeningen, beweeglijkheid en stretching.

Glenn Demeyer

Fien de Backer

consultatie

Glenn & Fien

02 582 26 82

Glenn Demeyer is afgestudeerd als master in de

kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de VUB (2015) en is medical fitnessinstructor en personal trainer. Samen met zijn collega Fien De Backer,

tevens afgestudeerd als master in de kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel, zorgen zij voor een oefenprogramma

op maat voor de patiënt. Dit volledig individueel en aangepast aan de desbetreffende pathologie, naar het concept ‘Fitness Als Medicijn’ ontwikkeld door Yves Devos. Kracht- &

cardiotraining worden afgewisseld met evenwichtsoefeningen,

stretching, foam rolling en andullatietherapie.

INSPANNINGSFYSIOLOOG

Niels TIMMERMANS

CONSULTATIE:

Woensdag van 13u-20u

Donderdag van 17u-21u

Vrijdag van 8u-12u en 13u-18u

Niels Timmermans is Master in de bewegings- en sportwetenschappen, trainer A in het Wielrennen en actief als inspanningsfysioloog en inspanningscoach in MCT. Via verschillende testen brengt hij de fysieke conditie en beperkingen van onze patiënten in kaart. Hierbij is een begeleiding naar een verantwoorde sportbeoefening op maat van de patiënt mogelijk. Daarnaast staat hij, met zijn grote interesse voor de sport, in voor het begeleiden en trainen van sporters. De recreatieve en competitieve sporters (alle sporten) kunnen bij hem terecht om een inspanningstest op de fiets of de loopband af te leggen, waarna ook trainingsschema’s kunnen worden opgemaakt of permanente begeleiding bij het sporten kan worden opgestart.

 

TESTING

 • Inspanningstest op fiets of loopband
 • Hartcontrole in rust en inspanning
 • Longfunctietest
 • Fitheids- en gezondheidstesten (diabetes/long/hart/obesitas/...-patiënten / senioren)

 

SPORTBEGELEIDING

 • Trainingsschema’s 12 weken (lopen en fietsen)
 • Beweegschema’s (diabetes/ long/hart/obesitas/...-patiënten / senioren)
 • Permanente trainingsbegeleiding in lopen en fietsen
 • Testing en training clubs

 

CONSULTATIE

Trainingsadvies • bespreking persoonlijk traject • opvolging • ...

SPORTCOACH

Tom Vankemmel

consultatie

Tom Vankemmel

0479 48 21 18

Afgestudeerd in de Lichamelijke Opvoeding en klaar om van zijn passie zijn beroep te maken. Zijn missie is “mensen doen bewegen!”. Tom richtte de running-coach op en begeleidde sindsdien al meer dan 300 mensen. Ook de studenten van de provinciale politieschool begeleidt hij naar een betere conditie. Als gediplomeerd en erkend runningtherapeut gebruikt Tom beweging in combinatie met gezonde voeding om het energiepeil van mensen opnieuw op te krikken. Met een bijkomend postgraduaat Functional Trainer begeleidt hij sporters voor, tijdens en/of buiten het seizoen.

Bewegen Op Verwijzing

Bewegen Op Verwijzing is een initiatief voor mensen die moeilijk zelf het initiatief kunnen nemen naar een actievere levensstijl. Ze krijgen een verwijsbrief van de huisarts en komen dan bij Tom terecht.

Als Bewegen Op Verwijzing-coach vindt hij het belangrijk om samen een beweegplan vanuit jouw interesses uitwerken. Plezier ervaren door te bewegen is cruciaal om de motivatie hoog te houden. En daarbij wil hij je heel graag in begeleiden.

Remind2Move

Runningtherapie: Sport werkt helend. Met beweging willen we de geestelijke en fysieke conditie opkrikken en mensen er vooral doen aan herinneren dat sporten nog steeds het beste medicijn is. Hiervoor verkiezen we grotendeels de buitenlucht.

In dit concept wordt er nauw samengewerkt met het multidisciplinair team van de groepspraktijk. Beweging is een onderdeel van een uitgestippeld traject dat je helpt je energie terug te vinden.

BEWEGING - SPORTCOACH

SPORT NUTRITIONIST | ERKEND DIËTIST

Frédéric Van Grembergen

CONSULTATIE (op afspraak):

Donderdag van 17u00 tot 21u00

Als diëtist specialiseer ik me in het begeleiden van sporters in allerlei disciplines en mensen met een actieve levensstijl, van elk niveau en elke leeftijd. Ik adviseer, motiveer en coach hen om hun gezondheid en (sport)prestaties te optimaliseren door middel van de juiste (sport)voeding.

 

U bent uniek en elke fysieke activiteit stelt andere voedingseisen.

Ik ben er als sportdiëtist dan ook van overtuigd dat een gepersonaliseerde (sport)voeding bijdraagt tot:

 • een verbetering van uw lichaamssamenstelling;
 • het bereiken van een optimale gezondheid;
 • het verwezenlijken van uw sportieve doelen;
 • het verbeteren/versnellen van uw herstel na een training, wedstrijd, ziekte of blessure.

 

Daarom stel ik samen met u een persoonlijk voedingsstrategie op, aangepast aan uw leefstijl, noden, inspanning (type en timing), (prestatie)doelen, voorkeuren en smaak. Hierbij laat ik me binnen een multidisciplinaire omkadering leiden door wetenschap en ervaring en niet door mythes of misverstanden.

 

U kan eveneens bij mij terecht voor:

 • management in gewicht en lichaamssamenstelling (verdeling vet- en spiermassa, vochtgehalte…);
 • advies omtrent de effectiviteit, veiligheid en kwaliteit van sportpreparaten en voedingssupplementen;
 • begeleiding bij voedingsallergieën en -intoleranties;
 • begeleiding bij maag- en darmproblemen (laag FODMAP dieet bij prikkelbare darmen);
 • begeleiding bij een vegetarische of veganistische levenswijze;
 • begeleiding bij eetstoornissen.

 

Verder ben ik:

 • aangesloten bij de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (Lidnummer: 3055099) en actief lid van de Commissie ‘Sportvoeding’;
 • geregistreerd bij de FOD Volksgezondheid als erkend diëtist (Visumnummer: 249805) en het RIZIV (RIZIV-nummer: 5-64707-27-601).

SPORTCOACH

SPORT nutritionist

specialist
sportarts

MEDISCH FITNESSCENTRUM

Privacyverklaring